torsdag, april 19, 2007

skaka galler

Det var ett tag sen, men jag kom att tänka på det nu igen.

För ett tag sen så fängslade Iran ett gäng brittiska soldater, eftersom de hävdade att de befann sig olagligt på iranska vatten. Jag vet inte om de hade rätt i det eller inte, britterna hävdar bestämt att de inte var det. Hur som helst så kryllade världens alla nyhetsprogram plötsligt av bilder från presskonferanser, när soldaterna väl blivit släppta. Där berättade de om vad de hade upplevt.

- At first they STRIPPED us, and dressed us in a pyjamas. Then they put us in STONE cells, isolated from eachother. We weren't even aloud to TALK to eachother!

Visserligen så besitter jag fördomen att soldater inte alltid har det där lilla extra innanför hjärnbarken, men vafaaaaen?!? Har de någonsin hört talas om ett fängelse förut? Vad fan trodde de? Att fängelseceller är gjorde av plast och gåsdun och att man alltid får sitta med sina vänner? För att inte tala om hur hemskt de tyckte det var att bli klädd i pyjamas. De arga iranierna måste ha varit hårda i nyporna när de klädde dem.

De stackars små soldaterna borde ha fått sitta ett par veckor på Guantanamo-basen istället. Där har de jätte fina rum med väggar av mjukt galler. Möjligheterna till socialt umgänge är oändliga och där slipper man bli beskylld för ett brott man inte tycker sig ha begått. Där slipper man bli beskylld överhuvudtaget, man får bara sitta där utan åtal och svara på frågor om grottor i Afghanistan. Säkert jättemycket bättre. Stackars britter.

Tydligen så har soldaterna nu sålt rättigheterna till sin historia för x-antal miltons. Jag ser den blivande filmen framför mig. Hur en uppriven Colin Farrell ligger nedtryckt av ondsinta iranier och skriker med vemod i rösten; "noooooooooooooo, I don't want to wear pyjamas".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hahahahaaa!!

It´s all about me sa...

de stackars små soldaterna kanske hade hört talas om svenska fängelser...

Daniel Storey sa...

annaluna: så kan det nog va! det måste ha varit deras enda jämförelse.